Preferred Language
Articles
/
jperc-730
السلوكيات الغذائية لاطفال بعض الاسر المربية لبعض الحيوانات الاليفة

مشكلة البحث:

          ان السنين ما قبل المدرسة والتي تمتد من عمر (4-6) سنوات يستمر الأطفال في النمو واكتساب سلوك وعادات جديدة تتعلق بالغذاء ومن خلال نمو الطفل جسمياً وعقلياً في هذه المرحلة نستطيع فهم ومعرفة تطور قدراتهم السلوكية في الغذاء وعندما يبلغ السنة الرابعة والخامسة خصوصاً يبدأ باستخدام أدوات المائدة في الأكل مقلداً الآخرين في استخدامهم لها. (خاشفجي والمدني،1994، ص185).

          ان التربية الغذائية يمكن اعتبارها أمرا أساسيا في اكتساب الطفل السلوكيات الغذائية الصحيحة كما ان للعوامل البيئية والعائلية تأثير في سلوك الطفل الغذائي فالطفل يتأثر بالبيئة وما يشاهد فيها من حيوانات مختلفة وطريقة هذه الحيوانات لتناول طعامها وما تتناوله تلك الحيوانات الأثر الكبير في سلوكيات الأطفال الغذائية. (الطيبي، 1999، ص142).

          وتعتبر العائلة اول من يلقاهم الطفل في المجتمع المحيط به وعليها تقع مسؤولية وضع اللبنات الأولى لسلوكه وخصوصا السلوكيات الغذائية المرغوب فيها حيث تتكون لديه الاتجاهات والسلوكيات التي تجعله مقبول اجتماعيا في محيطه. (الغنيم والبهبهاني، 1997، ص232).

          ومن هنا نجد ان مشكلة البحث تتجسد في ان الأسرة اول من يؤثر في تكوين سلوك الطفل ومنها السلوك الغذائي له فاذا كانت الأسرة تربي بعض الحيوانات الاليفة او تقتني بعض الطيور والأسماك او انها تتبع أنماط سلوكية غذائية معينة نجد ان الطفل يتأثر بها ويكتسبها بشكل سريع ويمكن تلخيص مشكلة البحث الكلي الحالي بالسؤال الاتي:-

- هل لتربية الحيوانات الأليفة في المنزل اثر في تكوين سلوكيات غذائية للأطفال؟.

أهمية البحث:

          لقد أجمعت معظم الدراسات المعاصرة في ميادين الطفولة ان السنوات الخمس الأولى من حياة الطفل من أهم وأخصب واخطر مراحل العمر فهي ذات تأثير كبير في بناء الإنسان باعتبارها مرحلة حاسمة في النمو والتطور ورسم وتشكيل مختلف أنماط السلوك والعادات حيث ينمو سلوك الطفل في مختلف أنماطه (سلوك الأكل، سلوك النوم، سلوك الكلام، سلوك المشي،...الخ)، ويتأثر سلوك الطفل بالبيئة والمحيط الذي يعيش فيه وكذلك يخضع سلوك الطفل لتغيرات تحدث في سلوكه من الداخل حيث تكون مراحل تطور السلوك الإنساني الطبيعي واحدة عند الأطفال الا ان هنالك اختلافات بسيطة تعزى الى الفروق الفردية بين الأطفال أنفسهم.(مردان، 1991، ص13) (مرتضى، 2002، ص18).

         

ان ميل الطفل لتقليد سلوك الاخرين وتقمص الأدوار والأشخاص وخصوصا من يحبهم ويتأثر بهم سواء كانت تمثل أشخاص حقيقيين او شخصيات كارتونية لها دور كبير في تكوين سلوك الطفل ونموه حيث أطلق فرويد اسم التقمص على هذه العملية واعتبرها ذات أهمية في تطور سلوك الأطفال حيث يقارن الطفل فيه سلوكه مع سلوك الاخرين. (الحمداني، 1985، ص191).

وقد يتوازن سلوك الطفل في مرحلة ما ثم يسوء سلوكه بصورة مفاجئة وقد يعود السبب هو مرور الطفل بمرحلة من عدم التوازن قد أعقبت مرحلة سابقة من حسن التوازن ويكون نمو سلوك الطفل اكثر تعقيدا من نموه الجسدي فالجسد ينمو مع العمر لكن لا يُضمن نمو السلوك وتحسنه بمفرده ولكنه ربما يميل الى التحسن ولكن ليس بشكل ثابت ومستمر، وان تغيرات تطرأ على سلوك الطفل عادة تكون نظامية ونمطية مع بعض الاستثناءات. فالسلوك الجيد والسلوك السيئ يميلان الى التناوب بتقدم العمر وعلى شكل نظامي متتال وثمة تناوب متناسق ثان. (مرتضى، 2002، ص18-19).

ومن هنا تأتي أهمية البحث من خلال الاختلافات في السلوكيات الغذائية للأطفال وتأثر هذه السلوكيات بما يربيه الأهل من حيوانات في المنزل.

                                                                                                                                                    

أهداف البحث:

          يهدف البحث الحالي:-

  • هل سلوكيات الأطفال الغذائية مختلفة بين المجموعات الثلاث (اطفال الأسر المربية للكلاب والقطط) و(اطفال الأسر المربية للاسماك وعصافير الزينة) و(اطفال الأسر المربية للدجاج والطيور).
  • هل سلوكيات الأطفال الغذائية تختلف بين مجموعة (اطفال الأسر المربية للكلاب والقطط) و(اطفال الأسر المربية للاسماك وعصافير الزينة).
  • هل سلوكيات الأطفال الغذائية تختلف بين مجموعة (اطفال الأسر المربية للكلاب والقطط) و(اطفال الأسر المربية للدجاج والطيور).
  • هل سلوكيات الأطفال الغذائية تختلف بين مجموعة (اطفال الأسر المربية للاسماك وعصافير الزينة) و(اطفال الأسر المربية للدجاج والطيور).

ومن خلال التحقق من صحة الفرضيات الصفرية الاتية:-

  • لا توجد فروق دالة احصائيا بين درجات المجوعات الثلاث (اطفال الأسر المربية للكلاب والقطط) و(اطفال الأسر المربية للاسماك وعصافير الزينة) و(اطفال الأسر المربية للدجاج والطيور)، لاداة قياس السلوكيات الغذائية.
  • لا يوجد فرق دال احصائيا بين درجات المجموعتين (اطفال الأسر المربية للكلاب والقطط) و(اطفال الأسر المربية للاسماك وعصافير الزينة)، لاداة قياس السلوكيات الغذائية عند مستوى دلالة (0.05).
  • لا توجد فروق دالة احصائيا بين درجات المجموعتين (اطفال الأسر المربية للكلاب والقطط) و(اطفال الأسر المربية للدجاج والطيور)، لاداة القياس السلوكيات الغذائية عند مستوى دلالة (0.05).
  • لا توجد فروق دالة احصائيا بين درجات المجموعتين (اطفال الأسر المربية للاسماك وعصافير الزينة) و(اطفال الأسر المربية للدجاج والطيور)، لاداة القياس السلوكيات الغذائية عند مستوى دلالة (0.05).

View Publication Preview PDF
Quick Preview PDF
Publication Date
Wed Dec 12 2018
Journal Name
Iraqi National Journal Of Nursing Specialties
Dietary Behaviors among Women with Osteoporosis at Merjan Teaching Hospital in Hilla City

Objectives: to assess Socio Demographic, Reproductive Characteristics, and healthy dietary behaviors. among women with osteoporosis . To determine the relationship between the socio demographic characteristics, reproductive data and dietary related behaviors. Methodology: A descriptive analytic design was conducted on Non- Probability ( purposive sample) of (90) women who have suffering from osteoporosis attend to (DEXADual-Energy X-ray Absorptiometry) unit in Merjan Teaching Hospital in Hilla City. A questionnaire has been used as a tool of data collection and consists of three part ;including : Soci

... Show More
View Publication Preview PDF
Publication Date
Wed Apr 10 2019
Journal Name
Iraqi Journal Of Market Research And Consumer Protection
QUALITY SYSTEMS.POSSIBILITY OF IMPLEMENTING IN SOME LOCAL FOOD ESTABLISHMENTS: QUALITY SYSTEMS.POSSIBILITY OF IMPLEMENTING IN SOME LOCAL FOOD ESTABLISHMENTS

In order to have an idea about what happens in Iraqi food establishments in relation to implement quality management system ISO 9001, this study was performed to show the actual situation of Iraqi food establishments concerning quality management system (ISO 9001:2015), reasons of implementing, factors that hinder implementing and problems faced high administration for getting establishments certification ISO 9001:2015. The study demonstrated from the questionnaire some difficulties to implement ISO 9001 for both of establishments that implemented the quality system or which in implementing of this international standard. The most important problems during implementing were business culture and costs and the most important proble

... Show More
View Publication Preview PDF
Publication Date
Sun May 22 2016
Journal Name
Iraqi Journal Of Market Research And Consumer Protection
ESTIMATION OF SOME FOOD ADDITIVES AND HEAVY METALS IN SOME ORANGE JUICE.: ESTIMATION OF SOME FOOD ADDITIVES AND HEAVY METALS IN SOME ORANGE JUICE.

The study included examination of three types of different origin and orange juice at the rate of recurring per sample, the results showed that the highest rates of acid (pH) in the A and juice were (4). And salts of calcium is 120 ppm in juice C and 86 ppm of magnesium in the juice B, for heavy metals the highest rate of lead .18 recorded ppm in juice B, 1.32 ppm of copper in juice A, 5 ppm of iron in the juice B, 1.3 ppm of zinc in the juice B, 0.05 ppm of aluminum in each of the sappy B and A, 0.02 ppm of cobalt in the juice B, 0.3 ppm of nickel in the juice B, 170.6 ppm sodium in C juice, but for the acids, organic that the highest rates were 3.2 part Millions of acid in the juice owner a, 260 ppm of the acid in the juice the ascorbi

... Show More
View Publication Preview PDF
Publication Date
Wed Jun 29 2016
Journal Name
Iraqi Journal Of Market Research And Consumer Protection
EFFECT OF USE MICROWAVE RADIATION IN SOM FOODS AND IABORATORY APPLICATIONS.: EFFECT OF USE MICROWAVE RADIATION IN SOM FOODS AND IABORATORY APPLICATIONS.

study the effect of radiation microwave (MW) in inhibition the growth of some types of bacteria in a minced meat and barker were exposed to MW for different times included (0, 10, 20, 30 and 40) sec.The results showed a high inhibition rate for 40 sec, reached to 100%. It is the other side studied the effect of microwave radiation against four types of bacteria included (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Proteus mirabilis and Klebsiella spp), when were exposed to for (0, 5, 10, 20, 30 and 40) sec the inhibition ratio reached to 100% in each of the Proteus mirabilis and Klebsiella spp at 30 sec and Staphylococcus aureus and Escherichia coli at 40sec. using MW in the sterilization media, such as Nutrient agar, Macconkey agar and Man

... Show More
View Publication Preview PDF
Publication Date
Wed Jan 01 2014
Journal Name
Journal Of The College Of Languages (jcl)
Tennessee Williams: Memories as symbols in The Glass Menagerie

The Glass Manegerie is a metaphor, which is one of the greatest plays  of great writer Williams. The play talks about  the poor people in society and how try to escape this group of people from the real world to get rid of the hardness of this tuff reality and live in a fantasy world that is much like the glass where the world is very weak this world is acting by Laura, she is  owner of these animals breakable glass where it's weak and unable to defend itself as well as the mother Amanda  is a very selfish never think about her children but only herself.

View Publication Preview PDF
Publication Date
Wed May 04 2016
Journal Name
Iraqi Journal Of Market Research And Consumer Protection
Dextran Production From Locally Isolated Bacteria (Leuconostoc mesenteroides) And Its Utilization In Some Food Application: Dextran Production From Locally Isolated Bacteria (Leuconostoc mesenteroides) And Its Utilization In Some Food Application


Leuconostoc bacteria was isolated from local pickled cabbage (Brassica oleracea capitata) and identified as Leuconostoc mesenteroides by morphology,biochemical and physiological. The local isolated L. mesenteroides bacteria under the optimal conditions of dextran production showed that, the highly production of dextran was 7.7g achieved by using a modified natural media comprised of 100ml whey, 10g refined sugar, 0.5g heated yeast extract, 0.01g CaCl2, 0.001g MgSO4, 0.001g MnCl2 and 0.001g NaCl at pH 6 and 25̊C for 24 hr of fermentation and by using 1ᵡ106 cell/ml as initial inoculums volume. Some applications in food technology (Ice cream, Loaf, Ketchup and Beef preservation) have been performed with processed dextran. The result

... Show More
View Publication Preview PDF
Publication Date
Sun Feb 10 2019
Journal Name
Journal Of The College Of Education For Women
Building a Visual Test for Kindergartens’ children

The present research aimed to test the imagination of children, and may build sample consisted of (400) a baby and child, selected by random way of four Directorates (first Resafe, second Resafe ,first alkarkh , second alkarkh), in order to achieve the objective of research the tow researchers have a test of imagination and extract the virtual and honesty plants distinguish paragraphs and paragraphs and difficulty factor became the test consists of (32), statistical methods were used (Pearson correlation coefficient, coefficient of difficult passages, highlight paragraphs, correlation equation, an equation wrong Standard) the tow researchers have a number of recommendations and proposals.

View Publication Preview PDF
Publication Date
Wed Jan 30 2019
Journal Name
Journal Of The College Of Education For Women
Forced displacement in Iraq its causes and its effects on displaced families (A field study of displaced families to the city of Baghdad)

After a temporary halt to forced thghebr in different cities of Iraq this methodlogy
opeations returned directiy in the areas of political conflict on the ground which are translated
operations and forced displacement violence es they operations aimed at completing the
forced displacement that occurred after the occupation in(2003)which took an upward curve
publicly after these events and some of which are aimed at the liquidation of some provinces
than any demographic diversity of religious or sectarian or alhens and others aimed at
redemographic distribution within the province itself to produce a net sectarian zones as is the
case in Diyala Nineveh and Babylon Baghdad has the epicenter of sectarian violence and th

... Show More
View Publication Preview PDF
Publication Date
Mon Oct 06 2014
Journal Name
Journal Of Educational And Psychological Researches
The Effect of Increased Correction in Modifying Some Improper Eating Habits in Malnourished Children

Not necessarily to be malnutrition is a result of poverty and lack of food, it may be the outcome of the wrong food practices; and the lack of knowledge in nutrition basis and chronic diseases. Some studies have confirmed that the more the knowledge in nutrition basis increased, the more the child has well-balanced food.

Unhealthy eating habits spread among children at an early age, which is one of the negative factors affecting the nutritional status they have causing various disorders as a result of lack or increase of food or lack of balance. The signs and symptoms of these disorders can be simple or can lead to deadly diseases.

Training children on proper eating habits in different fields of life is considered the mos

... Show More
View Publication Preview PDF
Publication Date
Thu Nov 01 2018
Journal Name
Journal Of Planner And Development
View Publication Preview PDF